سوادکوه یکی از شهرهای قدیمی استان مازندران است . قدمت این شهر به دورانهای بسیار دور بازمیگردد. مورخین درباره قدمت سوادکوه نوشتهاند که محل جنگ قهرمان شاهنامه (رستم) با دیو مازندران در این منطقه بوده است. سوادکوه نیز مانند دیگر شهرهای مازندران جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوانی دارد. سفر به سوادکوه و استفاده از مناظر طبیعی آن بینظیر و فوقالعاده دلچسب است. در ادامه با معرفی جاهای دیدنی سوادکوه همراه باشید.
شورمست :
دریاچهای چهارفصل در شهر سوادکوه است که به دلیل زیباییهای بکر و مناظر چشمنوازش مقصد گردشگران از شهرهای نزدیک شده است. شورمست تنها دریاچه طبیعی در سوادکوه است. این دریاچه دارای آبوهوایی دلچسب برای بهار و تابستان است. در طبیعت دریاچه سودکوه یا شورمست سوادکوه شاهد مناظری رنگارنگ خواهید بود. در زمستان نیز مناظر بکر و جذابی دارد اما هوای منطقه بسیار سرد است. قایقسواری، دوچرخهسواری، ماهیگیری و پیادهروی در طبیعت از جمله تفریحات اطراف دریاچه شورمست است. اگر از حضور در طبیعت لذت میبرید بازدید از جنگل راش که یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری سوادکوه است را در این سفر از دست ندهید.
دریاچه و جنگل لفور
دریاچه لفور سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب میکند و از بهترین دیدنی های سوادکوه محسوب میشود. طبیعت زیبا، آبوهوای معتدل و پوشش گیاهی انبوه، این منطقه را به یک بهشت برای طبیعتگردان ایرانی تبدیل کرده است. این دریاچه در کنار نقشی که در صنعت گردشگری ایفا میکند، همچنین تامین آب روستاهای شهرهایی از جمله بابل، بابلسر، قائمشهر، امیرکلا، جویبار، خزرشهر و فریدونکنار را نیز برعهده دارد. طبیعت این منطقه در اردیبهشت و شهریور بسیار سرسبز و دیدنی است، ولی فصل پاییز با آن برگهای زرد و نارنجی هم زیباییهای خودش را دارد. پس با توجه به چشماندازی که دنبالش هستید، زمان سفر به این دریاچه را انتخاب کنید.
یکی دیگر از این جاذبهها، جنگل لفور است که در دل دهستان لفور جای گرفته و دارای امکانات رفاهی و گردشگری فراوانی است. جدا از درختان و طبیعت سرسبز، این جنگل دارای روستاهای دیدنی نیز هست. روستاهایی همچون بورخانی ، نفتچال ، اسبوکلا، گالشکلا، میرارکلا، غوزکرودبار و … از جذابترین نقاط این منطقه هستند. پس یادتان باشد در موقع سفر حتما سری به آنها بزنید.
غار اسپهبد خورشید
اسپهبد خورشید نامی است که به سلسلههای کهن و باستانی کمتر شنیده شدهای چون «پادوسبانیان» و «دابویگان» گره خورده است و طاق آن بسیار بیشتر از غاری طبیعی در دل خود نهان دارد. اسپهبد خورشید آمیخته به افسانهها است و سرشار از رمزوراز و پایداری مردانش. قلعه و غار اسپبهد خورشید در سینه کوهی ستبر و باصلابت در منطقه سوادکوه قرار گرفته است.
در حرکت به سوی آن، عمیقا تحت تاثیر طبیعت مغرور، ابهت کوهها، عظمت غار و تاریخ غنی منطقه قرار میگیرید؛ گویی به یکباره به هزار سال پیش و زمانی سفر کردهاید که اسپهبد خورشید، این فرمانفرمای جوان، در اوج شکوه و قدرتش میزیست. تصور آن شگفتانگیز است که انسان یک هزاره پیشتر، چگونه توانسته بدون استفاده از ماشین در دل کوه چنان دژی ایجاد کند، دژی پایدار پس از قرنها. سفر به غار اسپهبد خورشید آمیزهای از طبیعتگردی و گردشگری تاریخی است. این غار که از ارزشمندترین دیدنی های سوادکوه به شمار میرود، آدمی را به عمق تاریخ میبرد و توامان به طبیعت پیوند میزند.
در داخل غار اسپهبد قلعه، برج، آتشکده، آبانبار، حمام و تنور وجود دارد که به سبکی بسیار زیبا و با سنگ و ساروج ساخته شدهاند و قدمت آنها به دوره ساسانیان برمیگردد. از نکات حیرتانگیز غار ورودی آب به داخل غار است که از بالادست روستای «کمر پشت» مسیر سنگی را بهصورت جوی آب در آورده بودند و آب را از داخل سنگها، پس از طی مسافت زیاد به داخل غار هدایت میکردند.
اسپهبد خورشید به شماره ۸۷۳۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و یکی از بینظیرترین و منحصربهفردترین استحکامات نظامی کشور محسوب میشود. اهمیت تاریخی و طبیعی این میراث ملی به گونهای است که همه ما باید در حفط آن بکوشیم.
نرگس
در می گوید:
شمال و یه سوادکوه